Tilberedning – Moccakanne – Aeropress – Espresso

Moccakanne

Moccakannen gir en intens kaffe som smaker litt bittert.

Mange tror de lager seg en kopp espresso, men det er egentlig en kopp mokka.

Forskjellen er at vi får ikke den samme fine cremaen som danner seg på en riktig tilberedt espresso.

 

Slik er tilberedning for moccakanne:

Fyll friskt, kaldt vann opp til ventilen i den nederste delen.Aeropress kaffe

Ha i malt espressokaffe i filteret, og trykk lett over med en skje.

Aeropress kaffe

Skru kannen sammen, og sett den på varmeplaten.

Når du hører en fresende lyd, og det har kommet kaffe, ca tre fjerdedeler i den øvre delen, tar du kannen bort fra platen.

Aeropress kaffe
Kaffen er nå klar til servering, og bør nytes straks.

 

Aeropress

Aeropress er beregnet til å lage en og en kopp med deilig kaffe, akkurat så sterk som du selv ønsker.

Man må ha ett lite filter, som man legger nederst i filterbeholderen.

Skyll filteret i kaldt vann, og hell i finmalt kaffe.Aeropress kaffe

 

 

Hell på nykokt vann (temp 92- 96 C), og rør rundt i 20- 30 sekunder.

Aeropress kaffe

 

Sett så på stempelet og press det rolig ned.

Aeropress kaffe

Nyt din ferske kopp kaffe med det samme.

 

 

Espresso

Espresso er en ca. 35 cl kaffe laget under trykk på en spesialmaskin. Espressoen får noe som heter crema på toppen, som er et fint skum. Kaffen som brukes i en espresso er mørkbrent og malt meget fint.

Å lage en god espresso kan være litt vanskelig, men med en del øving, og riktig utstyr, kan man lage en basis for veldig mange gode drikker.

Man trenger en kaffemaskin, og hele espressobønner, for eksempel Espresso Roberta.

Temperaturen på vannet i espressomaskinen bør være ca 90°C og trykket 9 bar. Maskinen må varmes opp før du starter!

Kvern hele bønner til espressomalt kaffe.

For èn espresso bruker man ca 7 gram kaffe i filteret i bajonetten.

Press den finmalte kaffen ned med en tamper, med ca 15 kilos trykk.

Det kan være vanskelig å vite hvor mye 15 kilo er, så øv gjerne på en badevekt.

_87B2005

Det er viktig at tamperen blir holdt i vater, og presset ned jevnt, så unngår man at kaffen blir skeivt fordelt i filteret.

Sett bajonetten i kaffemaskinen, og start maskinen.

Espresso espressomaskin

De fleste kaffemaskiner har en automatisk tapping av vann, men hvis den har en manuell knapp, skal en perfekt espresso lages på ca 25 sekunder.

Det er greit å se på når espressoen blir lagd. Espressoen skal renne rett nedover, i en jevn stråle.

Hvis espressostrålen renner ujevnt, kan det være flere årsaker til det, enten for hard eller for lett tamping, eller så kan kaffen ha feil malingsgrad, så da er det bare å prøve seg frem, for å finne den kombinasjonen som passer best til din maskin.

Iskaffe Mocca Espresso

 

Espresso er basen i de aller fleste melkebasserte kaffedrikker, og kan brukes for å lage mange forskjellige, både varme og kalde drikker.