Ord og uttrykk

I kaffeverden er det en god del uttrykk, som kanskje ikke er så kjente for alle.

Her kommer ett knippe:

Americano

En enkel eller dobbel espresso som fylles opp med varmt vann, serveres i en kaffekopp.

Arabica

Det finnes to hovedtyper kaffebønner, Arabica og Robusta. 98 % av all kaffe som importeres til Norge er Arabica.

Café au lait

Kaffe med melk, på franskmennenes vis. 50% kaffe, og 50% melk. Kaffen bør gjerne være franskbrent espresso – som er noe lysere brent enn italiensk espresso.

Caffè latte

Kaffe med melk på Italienernes vis: 1 shot espresso blandet med varm melk.

Caffè mocca

En Caffè latte med sjokoladesaus.

Cappuccino

består av en del espresso og 50/50 varm melk og melkeskum.

Cortado

1 shot espresso serveres i en espressokopp, og fyll opp med steamet melk.

Crema

Et fint, jevnt og gyllenbrunt skum cirka 2–4 mm på toppen av espressoen.

Da Vinci latte

Steamet melk med valgfri sirup.

Espresso

betyr kaffe som er tilberedt hurtig og under trykk. Serveres i små kopper eller glass, og tas av italiernerne som en shot på morgenen. Espresso er en ypperlig base for diverse kaffedrikker med melk og smakssirup.

Espresso con panna

En vanlig espresso toppet med lett pisket kremfløte.

Espresso macchiato

Espresso med en skvett melkeskum til pynt.

Kaffemål

Måleskje, et strøkent mål gir ca 10 gram kaffe.

Kokekaffe

En grovere malt kaffe som brukes i en kaffekjele.

Lungo

En lang espresso – her lar man espressoen renne lengre, med mer vann, enn i en vanlig espresso.

Presskanne

En populær tilberedningsmåte, der kaffen tilberedes og serveres i samme kanne.

Ristretto

er en kort espresso. Lages på mindre mengde vann enn espresso, og vil derfor bli sterkere i smaken.

Robusta

Utgjør cirka 2 prosent av den kaffen som kommer til Norge. Har en bitrere smak enn arabica, og inneholder mer koffein.

Skinny latte

Caffè Latte laget med skummetmelk.

Tamper

Verktøy som brukes ved tilberedning av espresso.