Horezo: En frisk kaffeopplevelse fra Burundi

Fra det lille og hardt prøvede landet Burundi kommer nå en kaffe som viser at det nytter å satse på kvalitet.

Bord med kaffekopp og Horezo-kaffe.

Denne kaffen er det verd å teste. Smaksmessig kan Horezo karakteriseres som saftig og frisk, med smak av honning og gul steinfrukt.

 

Kaffeproduksjonen gir håp

Den fine Arabica-kaffen av typen Bourbon er det viktigste eksportproduktet fra dette landet som regnes som et av verdens fattigste. Borgerkrig, etnisk rensing og en massiv AIDS-epidemi har gitt mange prøvelser for befolkningen. Den økende interessen for landets kaffe er imidlertid et lyspunkt som gir håp for fremtiden.

Etter mange år med kaffedyrking i statlig regi, er nå en stadig større del av denne produksjonen overlatt til tusenvis av private småbønder. De er organisert i kooperativer som driver vaskestasjoner og bidrar til å klargjøre kaffen for salg.

 

Ideelle forhold for kaffedyrking

Denne kaffen er produsert ved Kawazamurabawe-kooperativet som ligger i Bururi-regionen sør i landet.

Både her og mange andre steder i Burundi er forholdene ideelle for kaffedyrking. Mesteparten av kaffen dyrkes på et massivt høylandsplatå som ligger på rundt 1700 meter. Sammen med et vulkansk jordsmonn, rikelig med nedbør og gode temperaturer, gir det optimale forhold for kaffeplanten. De siste årene har det også blitt arbeidet målbevisst med å forbedre kvaliteten på produksjonen. Det har gitt uttelling i form av en meget høy kvalitet på kaffen. Vær derfor oppmerksom på Horezo i Coffee of the World-serien.