Guay Apae: En søtlig kaffe fra Peru

I Meny-butikkene får du nå Guay Apae Limited Edition. Dette er en søtlig kaffe med smak av melkesjokolade, appelsin og saftige epler.

En pose med Guay Apae Peru og en kaffekopp.

Peru er ikke blant de største kaffeprodusentene i verden, men landet var tidlig ute med å produsere kaffe. I mange år gikk det meste av produksjonen til innenlands konsum, men god kvalitet har bidratt til at landet etter hvert er blitt store på eksport av Arabica-kaffe. Det produseres kaffe både nord og sør i landet. Guay Apae-kaffen kommer fra Cajamarca-distriktet som ligger helt nord i Peru. I dette høylandsområdet er gruvedrift og jordbruk viktige næringsveier.

 

«Gul jord»

Guay Apae har fått sitt navn etter kooperativet som står for produksjonen av kaffen. Det ble dannet i 2011, og består av småprodusenter. Det har kvinnelig ledelse og mange kvinnelige medlemmer. Alle gårdene ligger i nærheten av den lille byen La Coipa, et navn som betyr «gul jord». Jordsmonnet i området har et gulaktig skjær, er næringsrikt og gir gode forhold for kaffedyrking.

 

Saftig med frukttoner

Guay Apae Peru består av fire typer Arabica-kaffe; Typica, Caturra, Catuai og Catimor. Typica er den mest utbredte Arabica-varianten som produseres i Peru, og står for rundt 70 prosent av all kaffe som dyrkes i landet.

Guay Apae Peru er en såkalt våtforedlet kaffe, og den er lyst brent for å få frem god saftighet og fine frukttoner i smaken. Dette er en kaffe du absolutt bør prøve!