Central Valley Costa Rica: Smaksrik og balansert kaffe fra Mellom-Amerika

Illustrasjonsbilde som viser en pakke med Central Valley Costa Rica, en kaffekopp, en sommerfugl og Costa Ricas flagg.

New Economics Foundation rangerte Costa Rica som verdens grønneste land i 2009. Det er det eldste demokratiet i Latin-Amerika, og i 1949 ble Costa Rica det første landet i verden som avviklet sitt militærvesen for å frigjøre ressurser til bl.a. utdanning.

 

Landet har også et svært rikt biologisk mangfold, og nærmere en fjerdedel av landets areal er vernede områder. Dette er med på å skape en nasjonal bevissthet rundt betydningen av et bærekraftig landbruk, noe som har stor betydning for kaffeproduksjonen i landet.

Vulkansk jord i Central Valley

Kaffe har vært og er en av de viktigste eksportartiklene, og Central Valley med sin fruktbare vulkanske jord er en av de viktigste kafferegionene i Costa Rica. Det meste av kaffen produseres på familiegårder som har høy kompetanse knyttet til dyrking og foredling av kaffe.

Honey-prosessering

I den sammenheng er det for øvrig verd å merke seg at landet har en lang tradisjon for såkalt honey-prosessert kaffe. Det betyr at kaffebønnene tørkes med noe av fruktkjøttet på. Det gir en litt «klissete» og gyllen overflate etter tørking. Honey-prosessering deles for øvrig inn i flere klasser etter hvor mye fruktkjøtt som sitter igjen og hvilken farge bønnene har etter tørkingen. Enkelt sagt er det de bønnene med lysest farge de som har minst fruktkjøtt.

Saftig og balansert kaffesmak

Restene av fruktkjøtt på bønnene er naturlig nok med på å påvirke kaffesmaken. Kaffen fra Central Valley er saftig og balansert, og har et innslag av aprikos og gul plomme. Kaffen er for øvrig av bønnetypene Caturra og Catuai, og kommer fra farmer som produserer bønnene opp mot 1400 meter over havet.

«Den rike kysten»

Costa Ricas fokusering på bærekraft og artsmangfold, har også vært førende for landets miljøpolitikk i mange år. I 2007 vedtok myndighetene en ambisiøs målsetting om å bli verdens første karbonnøytrale land innen 2021!

For øvrig var Christofer Columbus den første europeeren som besøkte landet. Han kalte det Costa del Oro, som betyr «Gullkysten». Det ga opphavet til navnet Costa Rica som betyr «Den rike kysten». Kaffen herfra vil garantert gi deg en rik smaksopplevelse!