Blå Java: Frisk og fruktig kvalitetskaffe

Den fineste kvalitetskaffen fra Indonesia kalles Blå Java. Navnet kommer av at disse kaffebønnene har et blåaktig skjær.

En pose med Blå Java ligger på et bord.

Bla Java-bønnene gir kaffen mye smak og et fint spekter av gode aromaer. Smaken oppleves som frisk og fruktig, gjerne med innslag av sjokolade, plomme og karamell.

 

Etterspurt og høyt verdsatt kaffe

Kaffeplanten kom til Indonesia fra India i 1696. Da sendte den nederlandske guvernøren i Malabar i India et parti med Arabica-bønner til guvernøren i Batavia, dagens Jakarta. Det la etter hvert grunnlaget for en av de viktigste eksportnæringene i landet. I dag regner man med at mer enn to millioner mennesker er involvert i kaffeproduksjonen.

15 år etter at kaffen kom til Indonesia, eksporterte Det nederlandsk-ostindiske kompani det første partiet med kaffe til Europa. Det ble en suksess, og gjorde kaffe fra Indonesia kjent og etterspurt – ikke minst på grunn av den fine kvaliteten. Den gjorde også sitt til at Det nederlandsk-ostindiske kompani ble en ledende aktør i handelen med kaffe i Europa frem til midten av 1800-tallet. Da ble tilgangen av kaffe fra Brasil så betydelig at nederlandske interesser mistet sin innflytelse over kaffemarkedet.

Men god kaffe fra Indonesia, spesielt av typen Blå Java, er fortsatt etterspurt og høyt verdsatt av kaffekjennere verden rundt. Ved siden av gode klimatiske forhold for kaffedyrking, bidrar også rask foredling av kaffebønnene etter høsting til god kvalitet.

En kopp med Blå Java er derfor vel verd å prøve for alle som er glad i kaffe!