Baba Budan: Skyggedyrket kaffe med god fylde

Denne kaffen har fått sitt navn etter helgen-figuren Baba Budan, som skal ha smuglet med seg kaffebønner til India.

COTW Baba Budan

Baba Budan æres av både hinduer og muslimer.

 

Smuglet kaffebønner til India

Sagnet sier han skal ha smuglet med seg noen kaffebønner fra Yemen til India en gang på 1600-tallet. Han skal ha vært fra Karnataka, som var en del av kongedømmet Mysore. Derfra spredte kaffen seg til det veldige Mogul-riket under den mektige stor-mogulen Shah Jahan – byggeren av Taj Mahal.

På den tiden var det ikke først og fremst kaffebønnene som var det viktigste. Planten med de fargerike bærene ble skattet som prydplante i mange av parkene som ble anlagt av Mogul-herskerne. På slutten av 1600-tallet ble det en økende interesse for å kultivere planten for bønnenes skyld. Blant annet så nederlandske handelsselskaper i India muligheter for kommersiell utnyttelse av kaffeplanten.

 

Side om side med pepperplanter

Baba Budan-kaffen dyrkes i Chikmagalur-distriktet i delstaten Karnataka. Her er det nødvendig med skyggedyrking av kaffebuskene på grunn av den intense solen. Kaffen dyrkes ofte side om side med pepperplanter, som også trives godt i den næringsrike jorden i området. Om det er akkurat det som gir Baba Budan en særegen smak, vet vi ikke. Men den er en fyldig og søt kaffe med smak av frukt, kakao og søt tobakk, og den inneholder lite syre.

Til produktet – klikk her.